Можливо, ви намагаєтесь звернутися до цього сайту із захищеного браузера на сервері. Увімкніть сценарії та перезавантажте сторінку.
Увімкнення більш доступного режиму
Вимкнення більш доступного режиму
Пропустити команди стрічки
Перейти до основного вмісту
Вимкнути анімацію
Увімкнути анімацію
Увійти
Конкурси
Премія Верховної Ради України молодим ученим (Премія Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок з 2008 по 2018 рр.)
Робота - учасник конкурсу
2013
року
Повідомлення
Конкурси
Ради, комітети, комісії
Доповіді на засіданнях Президії
Молоді вчені
Information
Робота - переможець конкурсу
Так
Так
5%,95%
Використання імпульсних термічних та гідродинамічних процесів для управління властивостями систем біологічного походження з частинками мікронного та субмікронного масштабу
Під час отримання даних із data_mscrm_2016 сталася помилка. Додаткові відомості для адміністраторів наведено в журналі сервера.
Ідентифікатор взаємозв'язку:004e9aa1-a604-b0e1-cbdb-5ae32140753b
Основними вимогами, які висуваються до сучасних технологій є їх відповідність критеріям енергозбереження, екологічності процесу виробництва, а також отримання високоякісної продукції. Вирішення цих задач можливе при використанні теплофізичних процесів з метою керування якісними показниками сировини, що, в свою чергу, вимагає проведення глибоких наукових досліджень та аналізу закономірностей впливу даних процесів на оброблювані середовища. У зв’язку з цим, в ІТТФ НАН України проведено комплекс досліджень по вивченню впливу фізичних методів в мікронному і субмікронному масштабі на системи біологічного походження. Робота виконувалась по трьох напрямках: 1) дослідження впливу процесів адіабатного закипання і гідродинамічної кавітації на підсистеми молока; 2) дослідження гідродинамічних термічних і реологічних процесів, що протікають в екструдері і на виході з нього при обробці рослинної сировини з метою створення технологічної схеми виробництва сумішей різного призначення; 3) дослідження процесу екстракції в апаратах пульсаційного типу. В рамках першого напрямку за допомогою математичного моделювання визначено параметри процесу кавітації в обладнанні для обробки молока, розкрито механізм процесу підвищення термостійкості білків та механізм пригнічення мікрофлори. На основі дослідження процесів диспергування і тепломасообміну в камерах апарата знижено енерговитрати при переробці молока до 30%, розроблено зміну №5 до нормативно-технічної документації ТУ У 15.5-05417118.023 – 2002 «Молоко коров’яче питне», впроваджено в промислову експлуатацію апарат для термовакуумної обробки молока ВГ-15. В рамках другого напрямку проведено комплекс досліджень кінетики екструзії, встановлений механізм впливу параметрів екструзії на якісні показники продукту, розроблена універсальна математична модель. На основі результатів роботи розроблено комп’ютерну програму, яка може використовуватись при модернізації існуючих конструкцій екструдерів та при розробці нових, розроблено дві технологічні схеми, в яких реалізований новий спосіб утилізації теплоти екструзії, що дозволяє знизити енерговитрати до 30% та одночасно отримувати високоякісні суміші різного призначення, розроблено та затверджено зміну до нормативно-технічної документації ТУ У 15.7-05417118.026-2002. В рамках третього напряму проведено математичне моделювання гідро- і аеродинамічних процесів в трактах пульсаційного диспергатора, на основі якого розроблено комп’ютерну програму “ІМРАСТ”. Програма можне застосовуватись при модернізації конструкцій апаратів пульсаційного типу, а також при розробці нових конструкцій.
©
Центр практичної інформатики НАН України
, 2017